INCALZIREA PRIN PARDOSEALA

Ideea folosirii pardoselii drept corp de încălzire nu este deloc nouă. Sisteme de acest fel, într-o variantă primitivă, existau încă din antichitate, în China și Egipt. În aceste sisteme, gazele calde produse într-un focar erau trecute printr-un canal special executat sub pardoseala încăperii. Un sistem mai evoluat apare, în aceeași perioadă, în Roma antică, denumit hipocaust. La acesta, gazele calde erau dirijate prin canale la mai multe încăperi. Hipocaustul a fost unul din primele sisteme de încălzire centrală prin pardoseală.

În configurația actuală, instalațiile de încălzire prin pardoseală apar la începutul secolului al XX-lea. Profesorul englez Baker este primul care obține un brevet cu titlul „Sistem de încălzire a localurilor cu apă caldă transportată prin țevi sub pardoseală”. Drepturile asupra acestui brevet sunt cumpărate în 1909 de firma Crittal Co., care realizează pe baza lui încălzirea palatului Royal River. Dezvoltarea efectivă a sistemului are loc imediat după al Doilea Război Mondial, odată cu campania de reconstrucție din Europa. Tehnica din acea perioadă constă în înglobarea de țevi din oțel de ½” sau ¾” fără straturi de izolație termică sub ele. Cu o astfel de tehnologie s-au executat în Europa, numai în perioada 1945-1950, instalațiile de încălzire din peste 100 000 de locuințe. Această perioadă de pionierat a pus în evidență nu numai avantajele sistemului, dar și o seamă de neajunsuri determinate de lipsa unei cercetări aprofundate a efectelor asupra omului.

incalzire-pardoseala-confort

Avantajele utilizarii sistemului

– ofera un nivel deosebit al confortului termic;
– consumul de caldura este redus fata de sistemele clasice cu mai bine de 45%
– foloseste agent termic de temperatura joasa, 30-35grade. Potrivire perfecta cu pompele de caldura si cu centralele termice in tehnica condensatiei ale caror randamente sunt cu cel putin 15% superioare celor clasice; posibilitatea de a folosi forme economice de caldura ( pompe de caldura, energie solara);
– ecologica;
– calitatea superioara a aerului interior este mai buna fata de alte forme de incalzire ( miscarea aerului in camera este mult redusa). Nu creeaza probleme persoanelor alergice;
– ofera conditii igienice superioare (nu se formeaza zone umede pe pardoseala evitindu-se formarea coloniilor de bacterii);
– da posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului.

Caldura este uniform repartizata, pe intreaga suprafata a pardoselii, determinand un confort termic ridicat si, mai ales, constant. Lucrul acesta este important pentru oricine dar, mai ales, pentru familiile cu copii mici. Acestia umbla mult pe burta sau genunchi, iar multe dintre pardoselile clasice (gresia, dar si parchetul) raman reci, prin natura lor, chiar si in camere bine incalzire.

Aspectul estetic al incaperii se imbunatateste considerabil. Se renunta la tevi (majoritatea vizibile), calorifere si robineti. Disparitia caloriferului nu are doar un efect estetic, ci si unul foarte pragmatic: creste spatiul util. Un perete, inainte blocat de calorifer, devine liber pentru alte utilizari.

Sistemul pentru reglarea temperaturii suprafetelor poate fi folosit atat pentru incalzire cit si pentru racire. Chiar si in incaperile mici sau cu mai multe colturi, conductele foarte flexibile, se pot adapta in mod optim la geometria incaperii deoarece acestea nu sunt dependente.

incalzire-in-pardoseala

 

CLIMATIZAREA PRIN PARDOSEALA

Climatizare prin pardoseala se realizeaza pe aceelasi circuite de incalzire prin care circula agentul termic la o temperatura mai mica decat la incalzire si astfel reusim sa racim o casa fara curenti de aer rece si la niste costuri mult mai reduse decat cu aparatele de aer conditionat. Climatizarea poate fi facuta activ cu un chiller,o pompa de caldura sau pasiv cu apa din panza freatica.

Avantajele utilizarii sistemului

– ofera un nivel deosebit al confortului termic;
– consumul de energie redus fata de sistemele clasice

 

 Sisteme de montaj pentru incalzire in pardoseala

Placa cu nuturi Varionova                 Placa cu nuturi Vario                       REHAU Tacker

rehau-incalzire-in-pardosea

rehau-pardosea-plasa2

Sistem REHAU pe plasa de sarma        Sistem REHAU RAUFIX

PARTENERI:   REHAU   TECE   OVENTROP

logo-rehau-tece-oventrop